Bouzigues vid havet i Langedoc

Huset ligger ca 180 mil från Helsingborg, 15 mil väster om Marseilles, 30 mil nordöst om Barcelona, 2 mil söder om Montpeiller och 8 km väster om Sète. Regionen heter Hérault i Languedoc-Roussillon.

Ni kan flyga från Köpenhamn till Montpeiller med Cimber air. Ryan air flyger från Göteborg till Marseilles, och så gjorde vi och hyrde bil på flygplatsen. Motorvägen A9 går i närheten av vårt hus så det är smidigt att ta sig från Marseilles. Lågprisflygplatsen Girona, 90 km norr om Barcelona, ligger åt “vårt håll” ca 1,5 tim med bil, så det finns alltså många flygmöjligheter.

Huset ligger i en gammal medeltida by – Bouzigues – alldeles vid Medelhavet. Det tar någon minut att gå till stranden från vårt hus. Stranden är liten och “anonym” – ingen “jet set strand”, men det finns också på bara 20 minuters avstånd. Byn ligger vid en av de s k “etangs” som sträcker sig ett stycke sydväst om Camarge. Étang de Thau, denna rena och lugna ”bassäng” är sammanbunden med Medelhavet. Här finns berömda ostronodlingar som du ser i form av långa ostronbänkar ute i havet. När du står här på stranden ser du också över till den vackra staden Sète som ligger på en landtunga mellan Étang de Thau och Medelhavet. Här tas prover på vattnets kvalitet minst en gång om dagen för ostronkvalitetens skull.

Huset har 9 bäddar – är lika mysigt för många människor som bara för två eller den lilla familjen. Det går också jättebra att vara två familjer eftersom huset består av två hus som byggts samman, med två stora dubbelsovrum i var del.
Det ligger mitt i byn, några sekunders promenad från bageriet och mataffären.

Huset är ett gammalt byahus från 1800-talet, alldeles nyrenoverat, tip top i standard. Köket är underbart för den matlagningsglada, det finns en insynsskyddad liten gård med inbyggd grill på baksidan. Där är sol från förmiddag till sen eftermiddag.

Byn är pytteliten, 1100 invånare men över 20 restauranger. En riktig gourmetbyn där “det fina folket” från Montpeiller och andra omkringliggande städer kommer och äter till helgerna – året runt. Är du skaldjurs- och fiskälskare är detta byn för dig! Bli inte förvånad om ni hamnar på restauranger som inte har kött på menyn, men naturligtvis finns det restauranger med både kött och vegetariskt också. Byn är väldigt barnvänlig både för att den är liten och för att merparten av gatorna/gränderna inte är stora nog för bilar.

I omgivningarna kan ni hitta något för alla: vin, golf, kanotpaddling, vattenland, milslånga stränder (bara en kvart tjugo minuter med bil till fantastisk Medelhavsstrand, gamla byar, marknader, större städer med perfekt shopping, medelstora städer med fantastiska restauranger och mycket att titta på, intressant historia, grottor, ostronodlingar, båtutflyker…. allt som här har räknats upp finns inom 5 mils avstånd och mycket av det ännu närmre. Detaljer om olika aktiviteter kan ni naturligtvis få av oss eller turistbyrån i Sète.

Skriv nåt